UPPLEVELSER I FJÄLLRIKET

Fjällriket Baggården ligger i Västra Härjedalen, Sveriges högst belägna landskap och omtalat som ett av Sveriges naturskönaste områden. Baggården är belägen på Flatruets sydliga slutning, intill sjön Messlingen, med en panoramavy mot Anåfjällen.
Här finns det plats att rota sig och skapa ett andra hem, ett alternativ till en tillvaro där allt snurrar fortare och fortare. Ett ställe som inbjuder till att skifta perspektiv och se det stora i det lilla. Till att sakta ner, skala av och förenkla. En plats där du kommer närmare.

NÄRMARE NATUREN - NÄRMARE VARANDRA - NÄRMARE DIG SJÄLV.

FLATRUET

På gångavstånd från Baggården ligger Flatruet, ett flackt lågfjäll med naturskön miljö som erbjuder ett rikt utbud av upplevelser och möjligheter för aktiviteter. Från april till oktober är det betesmark för renarna.

SJÖN MESSLINGEN

En kort promenad från Baggården ligger vackra och fiskrika sjön Messlingen. En 6 kilometer lång sjö med in- och utflöde i Mittån.

ANÅFJÄLLET

Anåfjället och Anådalen är en stor del av naturupplevelsen i Fjällriket Baggården. Vi brukar se det som att Anådalen är vårt eget Sarek som sträcker sig från Grundsjön till Flatruet. Området är under planering för at bilda naturreservat.

MITTÅDALEN

11 km väst om Fjällriket Baggården ligger Mittådalen som är en av Sveriges 51 samebyar.

HÄLLMÅLNINGAR

Från Baggården och Ruvallens fäbod går två av Funäsfjällens guldturer som tar dig till ett mycket spännande arkeologiskt fynd mitt på fjället. De antika hällmålningar på Ruändan, Flatruets östligaste punkt.

MITTÅN

Mittån rinner från västra Härjedalsfjällen och består av lugnt och forsande vatten. Ån agerar både in- och utflöde för sjön Messlingen och rinner genom Fjällriket Baggården.

BAGGÅRDEN

Baggården är en egen liten by i ostliga delen av Messlingen, mitt i Fjällriket. Som bland annat består av ett antal gamla Hälsinge och Härjedalsstugor från 17 och 1800-talet som flyttades till Baggården på 70–80-talet. En genuin samling av stugor i en härlig miljö.

HELAGS

Helagsfjällen ligger en kort bilresa från Baggården och är ett av Sveriges mest kända fjäll även Sveriges sydligaste glaciär. Vid foten av fjället och glaciären har STF en fjällstation. Ett mycket populärt fjäll för vandring och toppturer.

MESSLINGEN BY

På sjön Messlingens norra strand ligger den genuina och gamla fjällbyn Messlingen, vägg i vägg med Baggården. En by som tidigare var en gammal kulturbygd med traditionella fjälljordbruk och fäbodbruk.

RÖROS

100 kilometer från Baggården, på norska sidan av gränsen ligger Röros, en välbevarad stad som lyckats vara både historisk och modern.

SÄRVDALEN

6 kilometer öst om Baggården ligger Särvdalen som betyder älg- och rentjurdalen. Dalen är en oeaxploaterad fjälldal med fin naturlig miljö.

STADSÅN

En naturskön och trevlig å som rinner strax nordöst om Baggården. Här finns rika områden med bär såsom blåbär, lingon och hjortron. Området runt Statsån med myrar, spridd fjällbjörkskog och mindre ruar är det perfekta området för längdskidåkning.

FJÄLLRIKET

FJÄLLRIKET BAGGÅRDEN

MESSLINGEN 210

SE-840 95 FUNÄSDALEN

SVERIGE

Tel 0684 - 26200

info@gamlasidan.fjallriketbaggarden.se